1.


Filosofi

2.


Att rida med R+

3.


Om oss

4.


Mina tankar

Positiv förstärkning


Belöningsbaserad träning är ett förhållningssätt gentemot hästen där filosofin bygger på att vi lär in önskvärda beteenden genom positiv förstärkning (R+). Det innebär att vi genom klickerträning ger hästen en markör som visar när den gjort rätt och adderar en belöning som hästen uppskattar. Till exempel kli eller mat/godis. Detta ökar chanserna för att hästen själv erbjuder samma beteende igen. Vi undviker därför, och mimimerar användandet av negativ förstärkning samt eskalerande tryck som i regel innebär att hästen flyttar ifrån ett obehag.


Att låta hästen vara delaktig i träningen och ge den möjlighet och utrymme till att ge egna förslag uppmuntras starkt vilket oftast också leder till mer rörelsglädje och en positiv inställning till träning.

Att rida med positiv förstärkning (R+)


Genom belöningsbaserad träning är det möjligt att utföra alla dicipliner. Om vi belönar vid rätt tillfälle och uppmuntrar varje försök hästen erbjuder kan vi dessutom få hästar som tycker att det mesta är roligt. Jag anser att det enbart är våra egna tankar som sätter gränser och saker och ting behöver inte vara så komplicerat. Vi behöver fokusera på vad som motiverar hästarna och använda de nycklarna.

När man hittar dem är det inte ovanligt att hästarna själva utför komplexa rörelser, hoppar en bana eller gladeligen lämnar flocken på eget bevåg. Det sitter inte i utrustningen utan hur väl vi lyckas locka fram motivationen och bygga relationen tillsammans med våra hästar. Har vi byggt en stark grund från marken kommer det inte vara någon skillnad att ta upp det på ryggen. 


Jag instämmer med käre Gunde Svan och citerar
"ingenting är omöjligt".

Om oss

Louise heter jag och bor på västkusten tillsammans med min sambo, dotter och våra två katter Ben och Jerry. Vi har två hästar - Jolly (8 år) och Sigge (1 år). Jag är utbildad artist/musiker, lärare och pedagog i grunden. Min passion är möten med andra människor och har ett stort intresse för personlig utveckling, beteendevetenskap samt hur inlärning fungerar. Jag ägnade därför mitt examensarbete åt att forska kring olika motivationsteorier och hur man motiverar elever i högstadieåldrarna utan att använda aversiva metoder, med relationen i fokus och med positiv förstärkning. Med denna passion har jag alltid haft ett driv att möta djur på samma sätt. Häst kom först in i mitt liv år 2014. En helt ny värld öppnades för mig när jag fick möta dessa majestätiska djur och jag bestämde mig nästan direkt för att köpa en egen häst utan att veta vad som var fram och bak på en sadel. Det var Jolly - två år gammal. Jag ville se hur hon kunde lära mig förstå hästar och kanske applicera min kunskap från humansidan för att se hur våra arter kan mötas.


Jolly har tagit med mig på en resa som heter duga. Vi började träning med negativ förstärkning och lade strax därefter till positiv förstärkning som kombination. Allt eftersom åren har gått och med de kunskaper jag samlat på mig har jag någonstans känt att det finns MER och sökt efter svar. Sedan några år tillbaka har jag försökt hitta min egna väg till en mindre aversiv hantering då jag insåg att det var inte så jag ville träna Jolly för att stärka vår relation (trots att jag red in henne bettlöst, utan spö, sporrar samt använt mjuka metoder för att undvika tvång och adderat positiv förstärkning). Jag valde att helt gå över till belöningsbaserad träning där ett nytt brinnande intresse kom fram i att verkligen djupdyka in i hästens känslor och signaler på riktigt. Ytterligare en helt ny värld öppnade sig. Nya möten med nya människor, hästar och elever samt ny kunskap med extremt mycket glädje växte fram vilket var precis det jag sökt efter. Jag använder ju enbart positiv förstärkning på mina människoelever - så varför skulle det inte fungera på hästarna?


Idag står jag här med två hästar som frivilligt VILL erbjuda mig det mesta. Jag har fått chansen att ge Sigge som idag är 1 år en fantastisk start i livet där han får vara med och bestämma över sin egen resa - han har en egen röst från start och säger därför mer JA än NEJ till träning. Idag jobbar jag med det jag älskar mest av allt och är tacksam över alla elever, tränare och utbildningar som har varit och är olika inspirationskällor för oss. Aktuell just nu är också att jag går Sveriges första och enda belöningsbaserade instruktörsutbildning som leds utav Sveriges och världens mest vassaste personer inom området.


Sigge miljötränas

Sigge som handhäst

Jolly gymnastiserar

Åka häst och vagn

Hästarna lasttränas

Kravlös tid ihop

Inkallning med SiggeVi finns på instagram där vi dagligen lägger upp träningstips och upplevelser kring träning. Mycket fler filmklipp och bilder finns att hitta där. Välkommen att följa oss!

Mina tankar


Mitt önskemål är att ha glada, trygga och hållbara hästar. Det som driver mig är att lyckas motivera hästarna till att tycka att träningen är lika rolig som jag, oavsett diciplin. Jag tror att allt är möjligt om vi lyckas med att sätta hästen i första rummet och lär oss förstå hur vi ska locka fram glädjen hos våra hästar. Fokuserar vi på att bygga en stark relation som är byggt på ömsesidig respekt och kärlek har vi kommit en lång bit. Uppmärksammar vi hästarnas känslor och accepterar när de säger nej kommer dem även att bli mer mottagliga för vår kommunikation och förslag. Jag vill att samspelet med mina djur skall kännas som en dans istället för en kamp som jag vet att många upplever vardagen emellanåt. I slutändan ska det vara roligt att ha djur. För mig är det bara roligt om hästarna också har en positiv upplevelse den tiden de spenderar med mig.


Vi har våra hästar i fångenskap - vilket i sig inte är deras frivilliga val. Vi bestämmer hur de ska bo, vad de ska äta och vilka kompisar de ska ha. Därför är det vårt yttersta ansvar att sträva efter att skapa en miljö som är så trevlig som möjligt så att hästarna ges förutsättningar till ett lyckligt liv.Innebär detta att man aldrig får lov att säga nej till sina hästar? Det är en återkommande fråga jag får. Svaret är att vi absolut kan tala om för våra hästar vad som är okej och inte, det handlar bara om HUR vi gör det. Ett resultat av att jag applicerar ett belöningsbaserat förhållningssätt med positiv förstärkning är faktiskt att jag väldigt sällan behöver säga nej till mina hästar. Vi strävar alltid efter ett JA!


När vi är tvugna att göra MÅSTEN mot våra hästar som kan upplevas som obehagligt, exempelvis avmaskning, veterinärvård, lastning etc, kan vi faktiskt förebygga mycket. Vi kan få hästar som lugnt och utan stress ställer upp på det vi utsätter dem för då de litar på oss och förstår att vi faktiskt gör det för deras skull. Har vi mycket pluspoäng på relationskontot har vi också råd att ta oss igenom jobbiga faser och hästarna kan bli mer förlåtande för det vi gör.


Blir du nyfiken på hur filosofin fungerar eller vill prova själv? Tveka inte att höra av dig till mig. En tusenmilaresa börjar med ett enda steg. Ta det idag, din häst kommer att tacka dig!